Bez kategorii

Kilka porad dotyczących sprawnego filetowania ryby

Z pewnością każdy wie o tym, że ryby często powinny gościć na stole. Zawierają mnóstwo drogocennych składników odżywczych takich jak między innymi nienasycone kwasy tłuszczowe. Aby ryby kupować taniej, warto nauczyć się je filetować. Dzięki temu można sporo zaoszczędzić i częściej zjadać dania oparte o drogie morskie ryby.

Jak filetować rybę?

Filetowanie ryby to jedna z profesjonalnych umiejętności każdego kucharza, jednak tak naprawdę może się tego nauczyć każdy z nas. Trzeba trochę ćwiczyć, jednak z biegiem czasu filety będą wychodziły po prostu piękniejsze. Na początku warto dać sobie odrobinę taryfy ulgowej i nie przejmować się na przykład pojedynczymi błędami przy zdejmowaniu skóry czy usuwaniu ości. Trzeba zaopatrzyć się w naprawdę dobry szeroki i długi nóż z ostrym ostrym oraz wygodną plastikową deskę do krojenia.

Od czego zacząć filetowanie ryby

Filetowanie ryby należy rozpocząć od dokładnego usunięcie śluzu oraz łusek ze skóry. Kolejny krok to odcięcie głowy oraz ogona i przekrojenie ryby na pół. Potem trzeba przystąpić do bardzo ostrożnego usuwania kręgosłupa i większych ości, aby wreszcie na koniec przejść do odcięcia skóry od mięsa. Chociaż to wymaga odrobiny sprawności i precyzji, wbrew pozorom nie jest niczym trudnym i zwykle świetnie udaje się wyfiletować rybę już za pierwszym razem.

Dowiedz się więcej jak łowić ryby:

Jak złowić sandacza z gruntu?